Yurt dışına seyahat etmek isteyen Türk Vatandaşlarının ödemesi gereken yurt dışı çıkış harcı ya da diğer adıyla yurt dışı çıkış pulu 2007 yılında 15 TL olarak hayatımıza girmiş ve Temmuz 2019 itibariyle bu tutar 50 TL olarak revize edilmiştir. Bazı gruplar yurt dışı çıkış harcından muaf tutulmuşlardır. Bu gruplara dahil olmayan her Türk Vatandaşı 50 TL tutarındaki yurt dışı çıkış harcını ödeyerek seyahatini gerçekleştirebilir.
– Çıkış tarihi itibariyle 7 yaşını doldurmamış olan çocuklar,
– Ticari amaçlı sefer gerçekleştiren deniz, kara, hava ve demir yolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatları,
– Çıkış tarihinde yurt dışında oturma izni bulunan kişiler, çıkış esnasında yurt dışında oturma izin belgelerini ibraz etmek koşulu ile muaf olacaklardır.
– Gümrük kapılarında, havalimanlarında ya da gemi limanlarında bulunan ödeme noktalarında,
– Hava limanlarında bu amaçla bulunan makinelerde,
– Bazı bankaların internet bankacılığı kanalları aracılığıyla ya da şahsen banka şubelerinden ilgili tutarın ödemesini yapabilirsiniz.
* Ayrıca kısa süre içerisinde, Android ve iOS cihazlarla uyumlu olan bir mobil uygulama aracılığı ile kredi kartı ile de yurt dışı çıkış harcı ödenebilecek. Uygulama üzerinden yapılacak ödemelerin bir avantajı da bilgilerin doğrudan pasaporta işlenecek olması. Mobil cihazlar üzerinden ödeme yaparak işlem yapan yolcular, yurt dışına çıkacakları esnada pul ya da dekont ibrazı yapmak zorunda kalmayacak.
Yurt dışı harcını ödediniz ve herhangi bir nedenden dolayı kullanmadıysanız, ödeme dekontunu ibraz etmeniz koşuluyla farklı bir zamanda bunu kullanabilirsiniz. Yurt dışı çıkış harcının geçerlilik süresi hakkında bir bilgi bulunmamakta olup önemli olan daha önce kullanılmamış olmasıdır.
Sık seyahat ediyorsanız, pasaportunuzun yanında birkaç tane harç pulu (ödeme dekontu) bulundurabilirsiniz; bunlardan daha önce kullanmadıklarınızı seyahatiniz sırasında kullanarak zaman kazanabilir ve son dakikada yaşanabilecek herhangi bir tatsızlığın önüne geçebilirsiniz.
Çıkış esnasında Türk Pasaportu yerine vatandaşı olduğu diğer ülke pasaportu ile işlem yaptırırlar ise herhangi bir harç ödenmesi talep edilmeyecektir.
Yukarıda belirtilen muafiyet grubu dışında kalan her Türk Vatandaşı pasaport türüne bakılmaksızın bu harcı ödemek durumundadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kimlik ile çıkış yapacak Türk Vatandaşları yurt çıkış harcı uygulamasına tabi değildir.
Yorum Yok